Jetra ili crna džigerica kako je nazivamo , je najveća žlezda u našem organizmu. Ona ulazi u sastav organa za varenje, teška je oko 1500 gr. Smeštena je u gornjem delu trbušne šuljine sa desne strane. Jetra kada je zdrava, nikada ne prelazi donji desni luk rebara. Kada je jetra bolesna tada dolazi do njenog uvećanja (hepatomegalija). Jetra je najveći unutrašnji organ u ljudskom telu, koji ima brojne vitalne funkcije. Jedna od najvažnijih funkcija jetre je da filtrira krv i uklanja toksine, bakterije, viruse, lekove, hormone i druge štetne materije koje ulaze u organizam kroz hranu, vodu, vazduh i kožu. Jetra je, dakle, glavni filter našeg organizma, koji nas štiti od bolesti i održava zdravlje. Konzumiranjem prirodnih preparata (čajevi i tinkture) za čišćenje jetre, pomažete celom organizmu da bude u balansu.
Kako jetra filtrira krv?
Jetra je povezana sa dva krvna suda: arterijom jetre i portalnom venom. Arterija jetre donosi kiseonikom bogatu krv iz srca u jetru, dok portalna vena donosi krv iz probavnog sistema, koja sadrži hranljive materije, ali i toksine i druge nečistoće. Krv se u jetri razdvaja na sitne kanale, koji se nazivaju sinusoidi, gde prolazi kroz jetrene ćelije, koje se nazivaju hepatociti. Hepatociti imaju sposobnost da prepoznaju i razgrade toksine i druge štetne materije, koje se potom izlučuju iz organizma kroz žuč ili urin. Krv koja je pročišćena od toksina se vraća u krvotok kroz jetrene vene, koje se spajaju sa donjom šupljom venom, koja vodi do srca.
Stil života kao najbolji čuvar zdrave jetre
Za zdravu jetru je važno da se pridržavate uravnotežene i raznovrsne ishrane. Na ovaj način će se obezbediti dovoljno hranljivih materija za normalno funkcionisanje jetre i prevenciju bolesti. Neki od saveta za ishranu i stil života za zdravu jetru su:
- Smanjite unos masti, birajte nemasno meso, ribu, mlečne proizvode s niskim procentom masti, orašaste plodove, maslinovo ulje, avokado.
- Ograničite unos soli, izbegavajte slanu hranu, čips, kikiriki, suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, sireve, slane kekse.
- Povećajte unos vlakana iz integralnih žitarica, povrća, voća, mahunarki, ovsenih pahuljica.
- Jedite više antioksidanata, štite jetru, sprečavaju oštećenje ćelija. Antioksidanti se nalaze u šargarepi, paradajzu, brokoliju, citrusima, bobičastom voću, zelenom čaju, tamnoj čokoladi.
- Izbegavajte alkohol, koji je jedan od glavnih uzročnika oštećenja jetre. Alkohol može da izazove masnu jetru, hepatitis, cirozu i karcinom jetre. Ako pijete alkohol, ograničite se na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.
- Konzumiranje prirodnih čajnih mešavina ( Čajna mešavina sa cikorijom, Čajna mešavina sa rtanjskim, Čajna mešavina za čišćenje krvi, Kapi sa cikorijom) koje omogućavaju bolji rad jetre. Čajevi čiste jetru,
- Pomažu kod neutralizacije raznih toksina i otklanjaju višak masti iz jetre.