Plaćanje karticom, opštom uplatnicom ili pouzećem

Plaćanje karticom, opštom uplatnicom ili pouzećem

Zanimljivosti

Šta je važno da znate o mokraćnoj kiselini i kako ishrana pomaže kod gihta?

Mokraćna kiselina predstavlja normalan sastojak krvi koji nastaje kao nus-produkt metabolizma purina, a izbacuje se iz organizma putem mokraće.
Ipak, nivo mokraćne kiseline u organizmu može biti povišen i izazvati neke zdravstvene probleme.

Najčešća tri razloga zbog kojih se pojavljuje povećana mokraćna kiselina su da je organizam previše proizvodi, nedovoljno izbacuje putem bubrega ili  kombinacija ova dva razloga.

Svaka hronična bolest koja dovodi do oštećenja bubrega ili vrši opterećenje na rad bubrega može vremenom da dovede do povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi ili hiperurikemije.

U slučaju da je povećana mokraćna kiselina u krvi, može da dođe do taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima i razvoja bolesti zglobova koja se naziva giht. Osim toga moguće je formiranje kamenja i peska u bubrezima.

Jedan od načina da se smanji koncentracija mokraćne kiseline je promena načina ishrane.

Osobe koje imaju hiperurikemiju bi trebalo da jedu hranu sa malo purina i da izbegavaju namirnice bogate purinom. Takođe, treba iz ishrane da izbace i hranu koja smanjuje sposobonost organizma da metaboliše purine, a tu spadaju alkohol i zasićene masnoće.

Šta su purini? 

 
Purini su vrsta hemijske komponente koja se nalazi u mnogim namirnicama koje su čest deo prosečne ljudske ishrane. Namirnice bogate purinom su malobrojne, a tu spadaju plodovi mora, meso i alkoholna pića (posebno pivo).
Purini se nalaze u svim živim organizmima
Purini se nalaze u jedru svake biljne ili životinjske ćelije. Reč je o specifičnom molekulu koji se sastoji od ugljenika i azota, a ovi molekuli se nalaze i u DNK i RNK. U suštini, purini su „gradivni sastojci“ svih živih bića. Egzogeni purini, one koje unosimo ishranom, organizam metaboliše. Jetra razlaže purin i kao rezultat se javlja mokraćna kiselina. Mokraćna kiselina se zatim oslobađa u krvotok i na kraju je filtriraju bubrezi i luči se kroz mokraću.

Koje namirnice su bogate purinom?
• Meso i iznutrice – džigerica, mozak i bubrezi – kao i divljač, čije je meso posebno masno.
• Hrana koja sadrži zasićene masnoće. One sprečavaju organizam da metaboliše purine.
• Morski plodovi, posebno školjke kapice i druge školjke, haringe, sardine i sardele.
• Hrana i pića bogata kukuruznim sirupom koji sadrži mnogo fruktoze (gde spada većina sokova)
• Suplementi koji sadrže gljivice
• Pivo

Namirnice koje sadrže purin u umerenim količinama:

• Određene vrste povrća –spanać, pečurke, grašak i karfiol.
• Govedina, svinjetina, jagnjetina, živina i riba
• Vino
• Pšenične mekinje i pšenične klice 
• Sušeno sočivo i pasulj 
• Ovsena kaša 
• Alkoholna pića mogu smanjiti sposobnost organizma da eliminiše mokraćnu kiselinu, tako da se ljudima obolelim od gihta preporučuje da maksimalno smanje unos alkohola. Pivo je poznato po tome da izaziva napade gihta, jer sadrži i alkohol i pivski kvasac, a i jedno i drugo je bogato purinima.

Koje su namirnice bez purina?

• Jaja, koštunjavo voće i puter od kikirikija
• Nemasni sirevi i sladoled
• Obrano mleko 
• Supe bez mesa
• Povrće koje se ne nalazi na prethodnom spisku
• Svo voće i voćni sokovi
• Hleb, testenina, pirinač, kukuruzne pahuljice i kokice
• Voda, čajevi, kafa i kakao
• Šećer i želatin
• Masti i ulja


Osim ishrane, šta može pomoći u smanjivanju mokraćne kiseline u telu?


• Povećajte unos tečnosti. Svakog dana pijte 8-16 čaša tečnosti, a najmanje polovina tečnosti koju pijete mora da bude voda. 
• Održavajte zdravu kilažu. Ako imate višak kilograma, polako ih skidajte. Mršavljenje će smanjiti pritisak na zglobove. 
• Redovno vežbanje vam može pomoći da smršate ako imate višak kilograma, ili da održite željenu težinu ako nemate problema sa viškom kilograma.