Plaćanje karticom, opštom uplatnicom ili pouzećem

Plaćanje karticom, opštom uplatnicom ili pouzećem

Zanimljivosti

Koju hranu jesti, a koju izbegavati ako vas muče hemoroidi?

Kod osoba kojima hemoroidi otežavaju svakodnevnicu, jako je važno da promene način ishrane . Potrebno je povećati unos vlakana. To je prvi savet koji svi dobijaju u vezi sa hemoroidima – i mi se slažemo. Ali šta to znači u stvarnom životu kada ste na pijaci, u prodavnici ili odlučujete šta ćete staviti na tanjir?

    Ako jedete zdravu hranu sa visokim sadržajem vlakana, to može pomoći u ublažavanju simptoma kod hemoroida ili šuljeva. Uravnotežena ishrana, bogata vlaknima, jedna je od najefikasnijih promena u načinu života koje možete učiniti za sebe ako vas muče neprijatni simptomi hemoroida.

Šta su hemoroidi?

    Hemoroidi ili šuljevi se odnose na upaljene, otečene vene koje okružuju anus ili u donjem rektumu, gde se otpad sakuplja pre nego što prođe kao stolica. Postoje dve vrste hemoroida: spoljni hemoroidi koji se formiraju ispod kože u blizini anusa i unutrašnji hemoroidi koji se formiraju u anusu i donjoj rektalnoj sluznici.

    Prema novijim istraživanjima čak 1 od 20 ljudi muče hemoroidi, a otprilike 50% odraslih starijih od 50 godina će se kad-tad suočiti sa hemoroidima.
Dobra vest je ipak da ono što jedemo može da olakša simptome hemoroida.

Vlakna mogu da pomognu. Zašto su toliko važna?

    Ako jedete više vlakana, celu hranu sa malo masti, često možete smanjiti ili sprečiti simptome hemoroida. Zašto su vlakna toliko važna? 
Vlakna mogu povećati težinu stolice, smanjujući vreme koje feces provodi u debelom crevu. Takođe, povećavaju zadržavanje vode u debelom crevu, što rezultira mekšom stolicom koja lakše prolazi i konačno mogu smanjiti nivo pH u debelom crevu, što takođe skraćuje vreme potrebno za prolazak hrane kroz debelo crevo. 


Jednostavno rečeno, uravnotežena dijeta bogata vlaknima, uz obilje tečnosti, omekšava stolicu i povećava njenu masu, što može pomoći u izbegavanju naprezanja koje može uzrokovati hemoroide ili pogoršati simptome već postojećih hemoroida.

Da li promene u ishrani pomažu kod problema sa hemoroidima?

 
Kada se suočavate s problemom hemoroida, postepenost je ključna. Prilikom povećanja unosa dijetalnih vlakana, ne zaboravite na adekvatan unos vode. Preporučuje se osam čaša vode dnevno kako bi se olakšalo pražnjenje creva. Imajte na umu da pića koja sadrže kofein i alkohol dehidriraju organizam, što može pogoršati hemoroide. Stoga, razmislite o smanjenju ili potpunom izbegavanju ovih napitaka , kako bi u što kraćem periodu rešili se problema sa hemoroidima.

    Da biste svom telu omogućili vreme da se prilagodi, unosite vlakna u svoju ishranu postepeno kako biste izbegli tegobe od povećanih gasova. Pšenične mekinje mogu biti dobra opcija za dodatak vlakana jer uzrokuju manje gasova od ostale hrane bogate vlaknima.

    Da biste uspostavili uravnoteženost u probavi, dobra je preporuka da uvrstite hranu koja sadrži puno dobrih bakterija, tzv. Probiotika. Jogurt, kefir ili suplementi su pogodan izvor dobrih bakterija koji pomažu u održavanju digestivne ravnoteže. 

5 korisnih saveta za pravilnu ishranu za obolele od hemoroida

1. Ostanite hidrirani tokom celog dana

    Pijte puno vode. Ovo vas održava dobro hidriranim i pomaže u radu creva. Cilj je najmanje 8 čaša vode dnevno. Zatvor može nastati i zbog dehidracije, što samo dodatno komplikuje hemoroide. Pijenje puno vode takođe vam pomaže da svarite vlakna kako biste izbegli zatvor. Pomaže i konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vode. Lubenica, celer i krastavci su odličan izbor.

2. Povećajte unos vlakana

    Dijeta bogata vlaknima za hemoroide pomaže vam da regulišete rad creva. Povećava količinu vode u stolici, a takođe čini stolicu normalnijom i lakšom za prolazak. Vlakna mogu smanjiti simptome hemoroida i smanjiti verovatnoću pojave krvarenja.
Vlakna su takođe važna da biste se duže osećali sitima. To znači da je manja verovatnoća da ćete grickati nezdravu hranu koja može izazvati probavne probleme.

   Zajedno s proteinima, vlakna su ključni hranljivi sastojak za one koji se redovno bave vežbanjem. Fizička aktivnost takođe igra značajnu ulogu u prevenciji hemoroida.

Kada su u pitanju hemoroidi, neke od najkorisnijih namirnica uključuju voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke i orašaste plodove. Na primer, brokoli, jabuke, crni pasulj, kruške, grašak, sočivo i banane bogati su vlaknima.

Takođe, prokelj, maline, smeđi pirinač, ovsena kaša, ječam i suve šljive predstavljaju dobar izbor. Važno je napomenuti da kožice voća pružaju izvor nerastvorljivih vlakana, stoga ih je preporučljivo zadržati, a ne guliti.

3. Obratite pažnju na hranu bogatu flavonoidima

    Flavonoidi su hemikalije na biljnoj bazi koje imaju antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Ovi fitonutrijenti regenerišu oštećena tkiva i podržavaju limfni drenažni sistem.
Takođe pomažu u upravljanju kilogramima i mogu smanjiti rizik od gojaznosti. Višak kilograma je takođe povezan sa razvojem hemoroida.

    Istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu biti efikasni u lečenju hemoroida. Flavonoide možete pronaći u čaju, crvenom vinu i soku od citrusa. Spanać, kelj i luk takođe imaju visok sadržaj ovih hranljivih sastojaka.

4. Ograničite unos hrane koja može izazvati zatvor

    Hrana koja uzrokuje hemoroide često ima malo vlakana. To dovodi do zatvora koji pogoršava stanje. Izbegavajte prerađenu hranu i rafinisane ugljene hidrate, poput belog hleba i testenina. Mlečni proizvodi, poput sira, jogurta i mleka, takođe mogu povećati zatvor. Izbegavanje crveno ili prerađeno meso .

5. Održavajte mikrofloru svojih creva

    Vaše zdravlje creva ima mnogo veze sa funkcionisanjem vašeg digestivnog sistema. Dobre i loše bakterije žive u vašem crevu i važno je održavati ravnotežu između njih.

Probiotici mogu poboljšati zdravlje creva i promovisati zdrave bakterije. Naći ćete ih u hrani poput kombuhe, kiselog kupusa, turšiji. 

Šta treba izbegavati?

Hrana koju treba izbegavati kod osoba koje muče hemoroidi uključuje prženu hranu ili hranu sa visokim sadržajem zasićenih masti. Začinjena hrana, kisela, ljuta, slana takođe može poremetiti stomak i izazvati iritaciju prilikom odlaska u toalet. Izbegavanje začinjene hrane takođe će pomoći smanjenju refluksa kiseline.

Kofein i alkohol su drugi krivci koji mogu poremetiti vašu funkciju creva. 
Takođe, smanjite unos soli jer previše natrijuma može da utiče na dehidraciju i pojača nadimanje.

Ekstra savet!

Redovno vežbajte i održavajte fizičku kondiciju. Neaktivnost pojačava tegobe, pa se trudite da uvedete redovnu fizčku aktivnost, dovoljno je 20-30 minuta dnevno. Tako će vam krvni sudovi biti zdraviji, a imaćete i bolju kondiciju i lakše ćete prazniti creva.

Izbegavajte dugotrajno sedenje, jer tako vene u rektumu osećaju najveći pritisak. 
Održavajte higijenu blagim sapunima, mlakom vodom i antibakterijskim preparatima.

Prirodne biljne kapi FITOHEMORO su se pokazale kao odličan saveznik kod problema sa hemoroidima. Može se koristiti preventivno ili ukoliko već postoji problem sa upalom hemoroida.